ADHD Prioriteitenmatrix: de sleutel tot effectief taakbeheer

Gepubliceerd op 22 februari 2024 om 22:12

Heb je moeite om je taken te prioriteren en af te ronden? Geen zorgen, de Eisenhower Matrix staat klaar om je te helpen! Deze handige tool voor tijdsbeheer is ontworpen om je taken te ordenen en je te helpen focussen op wat echt belangrijk is.

De kunst van time management 

Mensen met ADHD worstelen vaak met vaardigheden op het gebied van executieve functies, zoals tijdsbeheer, aandacht, organisatie, planning en zelfregulatie - om er maar een paar te noemen.

Dit zorgt ervoor dat prioritering van taken moeilijk kan lopen. 

Naast onze struggles met het vermogen om te organiseren en te plannen, kan het een uitdaging zijn om te weten welke taken prioriteit hebben en wanneer ze uitgevoerd moeten worden.

De Eisenhower Matrix is een beslissings- en taakbeheer tool die is gecreëerd door de 34e president van de Verenigde Staten. Eisenhower heeft de matrix oorspronkelijk gemaakt om hem (1) snel te laten bepalen welke taken het meest belangrijk waren en onmiddellijke aandacht vereisten en (2) deze dienovereenkomstig te prioriteren.


Wil je een gratis ADHD-prioriteitsmatrix-sjabloon? Klik hier om meteen aan de slag te gaan of vindt de download link onderaan deze tekst. 

Hoe werkt de Matrix?

Let bij het gebruik van deze tool vooral op twee kernwoorden: Dringend en Belangrijk.

Dringende taken

Dringende taken zijn de zaken die onmiddellijke aandacht vereisen. Er hangen vaak duidelijke en snelle gevolgen aan vast, als ze niet binnen een specifieke deadline worden voltooid.

Belangrijke taken

Belangrijke taken eisen niet noodzakelijk onmiddellijke aandacht; ze hebben waarschijnlijk geen deadline. Maar ze moeten nog steeds worden geprioriteerd in je prioriteitenmatrix omdat ze moeten worden voltooid om je belangrijkste doelen te bereiken.

 

De 4 kwadranten

De Eisenhower Matrix verdeelt je taken in vier overzichtelijke kwadranten:

  1. Doe nu: Dit zijn de taken die direct je aandacht vereisen. Ze zijn zowel urgent als belangrijk, dus pak ze direct aan! Ze vereisen onmiddellijke actie en zijn cruciaal om je doelen te bereiken. Daarom moet je deze taken boven alles prioriteit geven.

  2. Doe later: Taken in dit kwadrant zijn belangrijk maar niet dringend. Dit zijn meestal taken zonder deadlines (of die zonder onmiddellijke deadlines) die nog steeds bijdragen aan langetermijnsucces. Je zorgt later voor deze taken. Plan een geschikte tijd voor ze en voltooi ze pas nadat je de taken uit kwadrant 1 hebt afgehandeld.

  3. Delegeren: Deze taken zijn misschien wel dringend maar niet belangrijk. Ze hebben meestal een naderende deadline maar vereisen niet noodzakelijk jouw vaardigheden of expertise. Daarom moeten taken die in deze categorie horen, worden gedelegeerd aan je teamleden of huisgenoten.

  4. Verwijderen: Als je taken in de andere drie kwadranten hebt geplaatst, heb je nog een paar overgebleven taken die nergens echt passen. Deze taken vallen meestal onder de categorie niet belangrijk en niet dringend. Omdat deze taken je niet actief helpen je doelen te bereiken, kun je ze beschouwen als "afleidingen". In dat geval is het het beste om ze helemaal te elimineren. Voeg deze eventueel toe aan je "niet-doen" lijst als herinnering aan wat je niet moet doen tijdens werk- of focus uren.

 

 

Praktische tips voor het personaliseren en optimaliseren van je prioriteitsmatrix

  • Het creëren en gebruiken van een Eisenhower Matrix die echt voor jou werkt, kan tijd kosten - dat is prima! Onthoud gewoon: eenvoud is de sleutel.
  • Probeer eerst taken te verwijderen. Het kan beter zijn om te beginnen in het vierde kwadrant en vervolgens naar de andere te gaan om onbelangrijke en niet-urgente taken uit de weg te ruimen.
  • Wees niet bang om meerdere kwadranten te maken voor verschillende taken. Bijvoorbeeld, het bijhouden van een Matrix voor werk en een voor persoonlijke verantwoordelijkheden kan helpen om taken meer beheersbaar en gestructureerd te laten voelen.
  • Overlaad je Matrix niet. Het toevoegen van te veel taken aan je matrix kan verleidelijk zijn. Je maximale aantal is aan jou, maar ik raad aan het te beperken tot tien taken per kwadrant.
  • Begin langzaam met je belangrijkste prioriteitsitems. Zodra je vertrouwd bent met het gebruik van de Matrix, kun je deze organiseren en aanpassen zoals je wilt.

ADHD Matrix Conclusie: 

Als je iemand bent die gemakkelijk wordt overweldigd door perfectionisme en ‘ADHD-verlamming’, kan het behoorlijk uitdagend zijn om taken te prioriteren en ze op tijd af te ronden.

In als het ware ADHD-stijl ben ik op een missie om alle systemen te testen om te vinden wat echt werkt. Van daaruit kan ik enkel aanbevelen om de Eisenhower Matrix een kans te geven. Het zou wel eens de game changer kunnen zijn waar je naar op zoek bent.

Klaar om de Eisenhower Matrix te proberen? Laat die taken maar komen - jij hebt alles onder controle!

Prioriteiten Matrix