Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een afspraak maken?

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door het contactformulier in te vullen of een mail te sturen naar info@adhdvolwassenen.be

Gebeurt het onderzoek online? En de individuele sessies?

Ja, zowel het onderzoek als de individuele sessies gebeuren online via een beveiligde videoverbinding. Je hoeft in principe niet uit huis te komen. 

Wat houdt het AD(H)D onderzoek nu juist in?

  • Gedetailleerd gestructureerd interview op maat (+- 2 uur)
  • Vragenlijst.
  • Korte bespreking van de diagnosestelling.
  • Verslag voor de behandelende arts of huisarts (enkel op uw vraag).
  • Attesten voor school, werkgever en/of mutualiteit/verzekeraar (enkel op uw vraag).
  • Opvolging via mail.

Wat is de kostprijs van een AD(H)D onderzoek?

Voor de gehele testing inclusief diagnosestelling AD(H)D, verslagen, attesten, info via mail bedraagt de kostprijs €275.

Voor een gewone consultatie betaalt u €65

Waarom betaal ik veel minder dan in een centrum?

In centra kunnen de kosten van een onderzoek al snel oplopen tot tegen de duizend euro en vaak zelfs meer, afhankelijk van waar je terecht komt.

Als klinisch psycholoog hebben we de vrijheid om zelf te beslissen hoe we diagnostiek uitvoeren en welke diagnoses we stellen. Net als veel van onze collega's kiezen we voor een klinische benadering zonder het gebruik van zéér uitgebreide testbatterijen. Hierdoor kunnen we de kosten en de tijdsduur van het onderzoek aanzienlijk verminderen, terwijl onze ruime ervaring, inclusief werk in multidisciplinaire teams en met tests, ons helpt om nauwkeurige diagnoses te stellen.

Mag een klinisch psycholoog een diagnose stellen?

Ja! Klinisch psycholoog is een autonoom gezondheidszorgberoep en kan autonoom invullen hoe hij/zij zijn/haar diagnostiek vorm geeft en welke conclusies (psychodiagnose) hij of zij stelt (Wet 10 juli 2016).

Is AD(H)D een echte diagnose?

AD(H)D is een veelvoorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis die ongeveer 4-5% van de volwassenen treft. Hoewel er veel niet-gelovigen en meningen zijn over deze stoornis, is er geen twijfel dat symptomen van AD(H)D echt zijn. Het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5) van de American Psychiatric Association classificeert ADHD bij kinderen en volwassenen als een erkende psychische stoornis. Je kunt het handboek hier raadplegen.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van ADHD?

ADHD-symptomen kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: onoplettendheid en hyperactief en impulsief gedrag. Onoplettende symptomen kunnen onder meer extreme afleidbaarheid, problemen met onthouden en gebrekkige organisatie omvatten. Hyperactieve en impulsieve symptomen kunnen ongeduld, overmatige beweging, veel praten en het onderbreken van anderen inhouden, evenals moeilijkheden met het nemen van beurten.

Is ADHD alleen van toepassing op hyperactieve mensen?

Nee. Volwassenen die eerder onoplettend zijn dan bijzonder rusteloos of impulsief, kunnen last hebben van wat ADD wordt genoemd. Ze worden vaak pas later gediagnosticeerd omdat hun hyperactiviteit ontbreekt. Niettemin kan ADD nog steeds veel uitdagingen met zich meebrengen voor de volwassene, vooral op het gebied van werk of studie.

Is ADHD een aandoening die voortkomt uit de hersenen?

Ja. Onderzoeken met hersenbeeldvorming hebben aangetoond dat er structurele verschillen zijn bij mensen met AD(H)D ten aanzien van mensen zonder AD(H)D. Het komt ook vaak voor binnen families. Kinderen van wie de ouders AD(H)D hebben, hebben tot wel 60% kans om ook AD(H)D te hebben.

Wat is Hyperfocus?

Bij AD(H)D is er eigenlijk geen gebrek aan aandacht. Mensen met AD(H)D kunnen zich namelijk wél concentreren. Het is eerder een aandoening die het moeilijk maakt om de aandacht te controleren, te richten en vast te houden. Mensen met AD(H)D kunnen zich sterk richten op dingen en activiteiten die hen echt interesseren of opwinden, of op activiteiten die onmiddellijk belonend zijn. Dit staat bekend als Hyperfocus.

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de manieren waarop je hersenen zichzelf plannen en organiseren. Het zijn zelfregulerende vaardigheden die we allemaal gebruiken om taken te volbrengen, zoals doelen stellen, prioriteiten stellen, zelfmonitoring en time-management. Het komt vaak voor dat volwassenen met AD(H)D problemen hebben op deze gebieden.

Wat is tijdblindheid?

Tijdblindheid is een term die voor het eerst werd gebruikt door artsen die mensen met AD(H)D behandelden. De meeste mensen ontwikkelen van nature een bewustzijn van de tijd en kunnen deze goed bijhouden. Echter, voor heel wat mensen met AD(H)D ontwikkelt dit "tijdsbesef" zich niet zo succesvol, waardoor ze afspraken missen of urenlang met iets bezig zijn zonder te beseffen dat ze nog niet gegeten hebben. Tijdblindheid in ernstige mate kan een diepgaand effect hebben op iemands leven.